Till startsidan

Nu bygger vi en lekplats på Stortorget

Till sommaren får Stortorget i Älmhult ett eget hem för barnen. I samarbete med IKEA och med barnen i Älmhults kommun bygger vi en lekplats. En plats för våra yngre invånare på torget är en del i att göra vårt centrum mer levande.

Att vi nu tillsammans med IKEA får en unik plats för våra yngsta invånare på torget känns roligt och viktigt. En lekplats på torget är efterlängtad och en plats för barn på torget är en del av det vi gör för att hedra Ingvar Kamprads minne. Jag ser verkligen fram emot att se den färdig i sommar, säger Elizabeth Peltola (C), kommunstyrelsens ordförande.

En lekplats på Stortorget har under längre tid varit ett önskemål från invånarna och nu har vi tagit hjälp av våra yngsta invånare för att forma en rolig lekplats som inte liknar någon annan. Ett barnens rum i det offentliga rummet. Lekplatsen kommer vara upplyst och tillgänglighetsanpassad.

Vi kommer att placera kulisser för att bygga ett vardagsrum, ett sovrum och en trädgård. Rummen kommer att fyllas med färgstarka möbler i överdriven storlek och i hållbara material. Lekplatsen ska stimulera barns fantasi och den fylls med fysiska utmaningar där de kan klättra, gunga och balansera. Lekplatsen ska vara en magnet som lockar båda barn och vuxna som går förbi, säger Oleksandra Polupan, planarkitekt på Älmhults kommun.

En visualisering av en lekplats byggd som ett hem

Ett rum byggt tillsammans

Tillsammans med IKEA har vi skapat ett rum för lek och aktivitet på stortorget där barnen är i centrum. Barn från förskolorna Vitsippan, Montessori, Liljebacken och Violen i Älmhults kommun har berättat vad rummet ska innehålla och hur och var de vill leka.

Jag är jätteglad att vi fick frågan om att vara med i utformningen av lekplatsen. Barnkonventionen ligger som grund i vårt arbete och den lyfter hur viktigt det är att barn ska få vara med och bestämma om saker som påverkar dem. Detta är ett jättebra exempel på hur det går att involvera barn i ett riktigt stort och viktigt projekt. Barnen har också tyckt att det varit roligt att svara på frågorna. Hoppa i sängen fast man inte får står exempelvis högt på listan över vad man gärna vill göra i sitt rum, säger Jenni Karlsson, verksamhetschef för förskolorna i Älmhults kommun.

Vi är väldigt glada över att stötta kommunen i det här fantastiska initiativet. IKEA bidrar både ekonomiskt och med kompetens av vår erfarenhet av att utveckla sortiment för, och aktivera, barn i alla åldrar. Den här satsningen är en viktig del i vår gemensamma ambition att utveckla Älmhult som en attraktiv plats att arbeta, bo på och besöka säger Mattias Lindqvist ansvarig för samhällsrelationer på IKEA Älmhult AB.

Vi beräknar att kunna börja bygga lekplatsen under mars vilket gör att den är klar för invigning i maj. Förslaget, som är framtaget av Älmhults kommun, beräknas kosta 1,5 miljoner kronor, där IKEA Älmhult AB går in med en del av kostnaden.

Stortorget är Älmhults hjärta och det kräver omsorg. Den nya lekplatsen kommer bli en punkt med liv och rörelse i centrum och vi vill att utformningen av lekplatsen blir ett konstnärligt inslag i torgmiljön. Samtidigt får barnen något unik som inte finns någon annanstans. Lekplatsen kommer vara tillgänglighetsanpassad och upplyst. Det ska finnas plats för alla i det offentliga rummet och alla barn ska känna sig delaktiga och trygga, säger Arpine Minasyan, stadsarkitekt på Älmhults kommun.

En visualisering av en lekplats byggd som ett hem
En visualisering av en lekplats byggd som ett hem, upplyst på natten
Publicerad: