Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan
Politiker och deltagare demokratifika

Demokratifika arrangerades för att uppmärksamma och fira demokratin 100 år

Under måndagen samlades politiker och invånare för att samtala om demokrati och demokratins betydelse.

Elizabeth Peltola (C), kommunstyrelsens ordförande inledde mötet och berättade om att det var 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige och att vi i år firar ”Demokratin 100 år”.

Värna vår demokrati

Iwona Sabolewska, en av deltagarna, var på plats för att slå ett slag för demokratin.

– Jag är med här idag för att visa hur viktig vår demokrati är och att vi inte ska ta det för givet. Bland annat måste vi fortsätta att engagera våra ungdomar i frågorna och här har skolan en jätteviktig roll att föra kunskapen vidare, berättar hon.

–Varje generation måste vinna varje demokrati och det finns något vi måste värna om, fortsatte Elizabeth, som berättade om hur viktigt det är att engagera och lyssna till våra barn och ungdomar.

Politiskt engagemang

Eva Ballovarre (S), oppositionsråd, lyfte bland annat vikten av att öka engagemanget för politiska frågor.

– Det är alltid angeläget att lyfta frågan om vår demokrati och vi välkomnar ännu fler invånare med sina synpunkter, frågor och förslag. Jag vill att vi politiker ska vara så lyhörda som det bara går. Vi är folkvalda och det är därför vi sitter här – för att lyssna på vad folket som bor och lever här vill, berättar Eva.

– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till deltagarna idag. Det fysiska mötet är viktigt och jag uppskattar när folk tar kontakt med mig, oavsett om det är här i kommunhuset eller i affären när jag är och handlar, säger Sonja Emilsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Demokratin 100 år

År 2021 är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Älmhults kommun uppmärksammar firandet under året på flera olika sätt.

Läs mer om Demokratin 100 år i Älmhult här Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen