Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Skräpplockardagar 2021

Just nu 2 256 personer anmälda!

Nu har 2 256 personer anmält sig! Anmäl också din förskola, skola, förening eller arbetsplats till årets skräpplockardagar. Skräpplockardagarna är en årlig nationell manifestation mot nedskräpning som innebär att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp i sitt närområde. Anmälan är öppen från den 1 mars.

Läs mer om kommunens arbete med nedskräpning på www.almhult.se/hallalmhultrent. Länk till annan webbplats.

Ett renare Älmhult ökar vår trivsel och trygghet i kommunen samt sparar pengar och miljö. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker än där det är skräpigt och smutsigt. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Läs mer om hur kommunen arbetar på olika sätt för ett renare Älmhult här Länk till annan webbplats..

Anmälan

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar anmäler sig till Håll Sverige rent Länk till annan webbplats.. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial levererat till respektive verksamhet.

Även föreningar, privatpersoner och arbetsplatser anmäler sig till Håll Sverige rent Länk till annan webbplats.

Vid behov förser kommunen föreningar och arbetsplatser med kostnadsfria skräpplockarpåsar. Kontakta ingela.thulander@almhult.se

Hur funkar det?

Efter anmälan kommer skräpplockarmaterialet levereras direkt till skolan, förskolan eller föreningen. Ni går ut och plockar skräp i naturen när det bäst passar, men helst under vecka 15-16, 12 april – 25 april. Dessa veckor är kommunens kampanjveckor då vi kommer att ha fokus på nedskräpning.

Efter skräpplockningen är det dags att ta hand om skräpet ni samlat in på närmaste återvinningsstation. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall. Farligt avfall, såsom glödlampor, sprayburkar, batterier och elektronik, ska lämnas på Äskya avfallsanläggning.

Prata skräp och berätta för andra

Vi håller rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel! Pedagogiskt material för skolor och förskolor hittar du på Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats..

Skicka gärna era bilder till kommunen så publicerar vi ett kollage av de bästa skräpplockarbilderna. På grund av GDPR Länk till annan webbplats. kan vi inte publicera privata bilder som visar ansikten. Det går bra att visa arm eller rygg på bilden. De bilder som ni skickar till oss ska vara era egna och godkända att publiceras. Bilder skickas till cecilia.axelsson@almhult.se.

Tävling - Världens bästa papperskorg

Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnande skola kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg på skolgården och kanske också på fler ställen i er kommun. Tävlingen finns också som ett uppdrag i det pedagogiska materialet.

Läs mer här Länk till annan webbplats.

Ett konkret sätt att göra skillnad

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har Håll Sverige skapat ett läromedel Länk till annan webbplats. om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen.

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

Varför arbeta mot nedskräpning?

Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än man först tänker sig och dessa konsekvenser täcker hela hållbarhetsbegreppet.

  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning kan även innebära indirekta kostnader då fastigheter förlorar i värde och då exempelvis turismen påverkas negativt.
  • Nedskräpning skapar även otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.
  • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – helt enkelt ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas. Skräp är resurser som förslösas genom att de hamnar på fel ställe.

Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil.

Ett skräpfritt samhälle är helt enkelt grunden för ett hållbart samhälle.

Till toppen