Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Förslag från medborgare

Har du synpunkter på kommunens verksamheter eller förslag på hur kommunen kan bli bättre? Välkommen att skicka in dem till oss!

Vi tar emot synpunkter och förslag från dig som är engagerad i kommunens utveckling, oavsett om du bor i kommunen eller inte. Vi uppskattar om du lämnar namn och kontaktuppgifter så att vi kan kommunicera med dig om dina förslag och synpunkter, men respekterar om du vill vara anonym.

På denna sidan publicerar vi inkomna förslag eller synpunkter och även hur de hanteras. Om det behövs, redigerar vi i det som publiceras för att inte visa sekretessbelagda uppgifter.

Material som kan antas strida mot gällande lagar kommer inte att publiceras.

Synpunkter, förslag, klagomål med mera får inte innehålla:

 • Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar
 • Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier
 • Olovliga våldsskildringar eller pornografi
 • Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet
 • Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material
 • Svordomar eller obscena ord
 • Reklam för produkter och tjänster från privata företag

Material som bryter mot dessa regler kommer att avvisas. De kommer inte att hanteras och kommer inte heller att publiceras.

Inkomna förslag

Här nedan kan du ta del av alla förslag som inkommit.

Visa endast förslag med status: under handläggning - avslutad


 • Koldioxidbudget i Älmhult


  Anta en koldioxidbudget i Älmhult!Infogar citat från https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/sveriges-koldioxidbudget-racker-fem-ar-hur-ser-det-ut-i-din-kommun/ i bifogad fil.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ta del av forskningen i Klimatprofessor Johan Rockströms vinterprat: https://sverigesradio.se/avsnitt/1417244Hör Gretas sommarprat: https://sverigesradio.se/avsnitt/1515988Läs Exponential Roadmap: https://exponentialroadmap.org/wp-content/uploads/2020/03/ExponentialRoadmap_1.5.1_216x279_08_AW_Download_Singles_Small.pdf
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hastighet på vägar i Älmhults tätort


  Vad jag inte förstår är varför det hela tiden skiftar hastighet i Älmhults tätort.Kommer från jobbet på 80 väg. Närmar mig Älmhult 60, framme i rondellen 50 , ute ur rondellen 40. Efter att ha svängt nästa gång 50. Sedan 40 igen sedan 60 och så 40, strax därefter hemma. Tar jag annan gata dessutom en bit med 30.Det känns lite som färden genom Älmhult går ut på att ha all uppmärksamhet på skyltar istället för på medtrafikanter och gående.Frågade polis varför det måste vara så. Det är inte polisen som sätter hastigheten, det är kommunen var svaret jag fick.Varför inte ha tex 40 överallt?En stor del av min tid med körkort var det 50 i samhällen.Alla visste. Man behövde aldrig fundera utan kunde koncentrera sig på övrig trafik istället för på skyltar.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Avverkningar av träd


  Jag är en av flera fastighetsägare i Diö som åter igen är upprörd hur det skövlas träd mellan fastigheter på kommunens mark. Ingen information innan detta görs samt man låter inte fastighetsägarna ha synpunkter på detta. Jag förstår att man måste hålla nere uppväxten av träd/buskar men förstår inte att ena året är ekarna fredade medan nästa år hugger man ner dem.Dialogen med fastighetsägarna om vissa träds bevarande samt hänsyn till gränser och intrång existerar inte.Kommunen bör kolla upp de entreprenörer som utför arbetet.Vem/vad avgör ett träds bevarande? Kommunen, länsstyrelsen eller naturskyddsverket?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Skatepark


  Hej!I och i närområdet till Eneryda bor det flera barn som gillar att åka skateboard och liknande ting.Ett problem med det är att de då behöver åka på gatorna och där bilarna kör. Det är en fara för barnen och för bilisterna.Därför önskar vi en bra och säker skatepark där barnen kan åka utan att vara i vägen för de som kör.Ett förslag på plats är gräsplätten eller parkeringen mellan Villagatan och Tubagatan.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Isbana på Möckeln


  Är det möjligt att skapa/skotta en isbana på Möcklen? Det har fryst länge och det våre bra att ha en skridskorbana av minst 400m längd.
  Hälsningar, Richard

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Övergångsställe


  Hej.
  Det finns en gång- och cykelväg från mittemot Friskis till Haganässpåret. Den korsar bilvägen 120 strax innan rondellen. Många fotgängare passerar där, tex från Hagabo, Haganäs, Elmeskolan, Internationella skolan och uteträningsgrupper från Friskis och Svettis.
  Det vore önskvärt att det blev ett markerat övergångsställe, så bilisterna blev varnade I god tid.
  Med vänlig hälsning
  Christina Åhlund

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hagabotorget


  De nya området i hagabo som nyligen har blivit klar är skit fint. De ändå som inte är bra är belysningen den är svag och man ser inte om man tex är ute på kvällen med barnen eller när
  man ska rasta hunden. Därför är det svårt att släppa ut barnen på kvällen själva för att leka på lekplatsen.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • SFI


  why it takes so long time to get a place for SFI in Älmhult? The application was submitted more than 3 months and there is no any update when it can be granted a place to start studying Swedish. It is not possible how many people in the queue. Please investigate what is the problem with the learning place for SFI. Otherwise it is very hard for immigrants to find a job in Sweden. thank you.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Laddstationer


  Det borde finnas laddstationer för elbilar/hybrid vid Ryfors skola och förskola, alternativa färdsätt dit är begränsade. Detta ur miljösynpunkt men också för att göra arbetsplatserna mer tillgängliga.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning lekplats


  Hej Kommunen!
  På Albins åkers lekplats i Diö är det barn som åker i pulkabacken i mörker nu när snön kommit.
  Vi skulle vilja att belysning sätts upp som kan vara tänd när folk är där och åker.
  Med vänlig hälsning
  Olle, Pelle och Ville Nilsson i Diö

  Status: Avslutad
  Läs merTill toppen