Till startsidan

Kock

– Jag vågade byta inriktning i livet och det ångrar jag inte en minut!, säger Åsa Svensson, som idag är kock på Tornets förskola i Älmhult.

Fram till 2018 jobbade jag som grafiker och säljare inom tidningsbranschen. Ibland kände jag att jag skulle vilja göra något annat men jag ”satt fast” i ekorrhjulet; faktiskt på grund av att jag fick nya, spännande arbetsuppgifter hela tiden, vilket gjorde att jag stannade i över 30 år.

När det började ta emot att gå till jobbet var det dags för mig att försöka göra något HELT annat men frågorna hopade sig. Vad skulle jag kunna göra? Vågar jag byta yrke mitt i livet? Vågar jag släppa min trygghetszon? Vad hade jag lärt mig som jag skulle kunna ha nytta av i ett helt nytt arbete?

Hur kom du fram till vad du ville göra?

En sak visste jag och det var att jag ville vara med och göra skillnad i samhället! Så jag listade upp vad jag ville att mitt kommande yrke skulle innehålla. Bland annat skulle jobbet vara socialt och min kreativa sida skulle få ta plats. Jag ville också gärna jobba med barn och därmed vara med och påverka deras start i livet.

Till slut var det kockyrket som lockade och jag kom in på kockutbildningen på Haganässkolans vuxenutbildning hösten 2018. Vilken grej! Jag älskade att lära mig om näringslära, mat och dryck och min kreativitet fick ta plats i dofter, smaker och genom snygga uppläggningar!

Hur gick det med att få arbete efter utbildningen?

Den 10 januari 2020 ”tog jag studenten” och måndagen den 13 januari började jag mitt nya jobb på Tornets förskola i Älmhult!

Blev den nya inriktningen och jobbet så bra som du tänkt dig?

Ja, verkligen! Barn är ”grymt” ärliga och så roliga att jobba med! De gör mig kreativ och jag måste anstränga mig varje dag och ge det lilla extra! Jag känner att jag varje dag gör något bra för vårt samhälle. Nu har jag funderingar på att utbilda mig till måltidspedagog för att kunna vara med och skapa mer förståelse kring mat och hälsa. Kunna påverka att samarbetet mellan kök och pedagoger ökar för vi är med och lägger grunden för ”våra” barns matvanor. Alla måltider skall vara nyttiga, goda, trivsamma och integrerande!

Kom ihåg att just ”det lilla extra” är det som gör den stora skillnaden!