Till startsidan

Feriearbete 2021

Som feriearbetare får du möjlighet att gå bredvid och pröva ett yrke under en begränsad tid. Det är ett sätt att få en inblick i hur det är att arbeta inom olika verksamhetsområden. Du ersätter inte ordinarie personal och det krävs inte att du själv ska klara av arbetsuppgifterna, utan du får handledning till de uppgifter du ska utföra.

Feriearbetare

Information om feriejobb 2021

Utifrån vad vi vet i dagsläget kommer Älmhults kommun erbjuda feriearbete till kommunens ungdomar i sommar. Dock kommer det inte att erbjudas några platser inom äldreomsorgen.

En förändring jämfört med tidigare år är att vi i år kommer erbjuda våra platser till ungdomar som slutar 9:an eller går på gymnasiet. Alltså ungdomar som är födda 2005, 2004 eller efter den 1 juni 2003.

Vilka verksamheter som kommer ta emot feriearbetare är fortfarande något oklart och arbetsområden kan komma att förändras efterhand med anledning av coronapandemins utveckling.  När du söker ditt feriejobb är det därför viktigt att du väljer flera alternativ på arbetsområden du tycker är intressanta. Detta för att öka möjligheternas för oss att fördela platserna efter valda intresseområden. Skulle det bli någon förändring, med tanke på utvecklingen av coronapandemin, så kommer vi att skicka ut information via mejl till alla ungdomar som fått feriejobb.

Allt du behöver veta för att feriearbeta i Älmhults kommun

Som feriearbetare får du en värdefull introduktion ut i arbetslivet och en inblick i vad det kan innebära att arbeta inom någon av våra kommunala verksamheter. Du får möjlighet att visa vad du kan bidra med på en arbetsplats samt en språngbräda ut i yrkeslivet efter gymnasiet. Det kan också i längden leda till semestervikariat samt arbete kvällar och helger.

Inom Älmhults kommun erbjuder vi dig möjlighet att arbeta inom barn- och fritidsverksamhet, kost/kök, lokalvård och fastighetsskötsel. Även arbete i någon av kommunens föreningar kan ev. komma att bli aktuellt.

Feriearbetet är indelat i tre olika perioder under sommarlovet med start veckan efter skolavslutningen.

En feriearbetare får i Älmhults kommun arbeta som mest fyra och en halv timme om dagen och i de allra flesta fall under en sammanhängande period av tre veckor.

Vem kan söka feriearbete?

För att du ska kunna söka feriearbete måste du vara folkbokförd i Älmhults kommun. I år kommer Älmhults kommun erbjuda feriearbete till dig som är född år 2005, 2004 eller efter den 1 juni 2003 och har ett fullständigt personnummer. Gymnasiesärskolans elever får söka så länge de går kvar på gymnasiet.

För att vi ska kunna hitta en plats åt dig så behöver du också kunna göra dig förstådd på svenska samt kunna läsa och skriva utifrån vad arbetet kräver. Vissa arbetsplatser har även andra kunskapskrav kopplat till sig.

De ungdomar som inte tidigare haft feriearbete i kommunen prioriteras före andra sökande. De som läser på vård- och omsorgsprogrammet eller på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet har förtur inom de yrkesområdena.

Så här ansöker du om feriearbete

Ansökningstiden för 2021 är under perioden 2 mars – 5 april.

När får jag besked om ferieplats och period?

Målet är att i mitten/slutet av april ska du få besked om du har fått något feriearbete. Detta erbjudande kommer till ”Mina sidor” på Matcha.nu, där du också ansökt. Det är viktigt att du anger en e-postadress som är aktiv och att du skriver ner ditt lösenord, så du enkelt kan se om du fått ett erbjudande.

Du behöver tacka JA eller NEJ till din erbjudna plats så snart som möjligt. Besked om sista dag att meddela intresse av erbjuden plats kommer att framgå i informationen som skickas ut till "Mina sidor".

Erbjudande kommer att skickas ut efter hand som matchningen blir klar. Det betyder att du kan få ett erbjudande före eller efter dina vänner.

Om du tackar NEJ till ditt erbjudande kommer vi att erbjuda platsen till annan sökande.

I ansökan är det viktigt att du fyller i vad du vill arbeta med i sommar samt inom vilka geografiska områden du kan arbeta.

När är sista dagen för att skicka in min ansökan?

Vi behöver få in din ansökan senast 5 april.

Du gör din ansökan via nedanstående länk:

MatchaNu - Älmhults kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen med din ansökan!

Under FAQ kan du läsa svar kring vanliga frågor som kan uppstå när man söker feriearbete.