Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Demokratin 100 år

År 2021 är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Därför uppmärksammar Älmhults kommun demokratin under året.

Sveriges riksdag uppmärksammar och firar demokratin under åren 2018–2022. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut. Man kan säga att det blev demokratins genombrott.

Jubiléet uppmärksammas över hela Sverige, och det vill vi göra även i Älmhult.

Så firar vi demokratin 100 år

Älmhults kommun uppmärksammar firandet under året på flera olika sätt.
Några exempel på vad som kommer att hända:

 • Utställning ”Ja, må den leva” från Sveriges Riksdag. Visas på i servicecenter på Kommunhuset under september och på biblioteket under oktober.
 • Tema demokrati på biblioteket med bland annat lästips och föreläsning.
 • Demokratifika – boka en fikastund och prata demokrati med våra folkvalda politiker
 • Reportageserie med lokala politiker
 • Webbsända möten i Kommunfullmäktige - följ den demokratiska processen live
 • Seminarier med Länsstyrelsen och Linnéuniversitetet (se lista längre ner på sidan)
 • Arrangemang med andra aktörer, till exempel studieförbund

Du är välkommen att delta

Vi vill att du som bor och verkar i Älmhultär med och bidrar till firandet av demokratin. Kom och var med på det som anordnas. Anordnar din förening något under året, hör av dig till oss för samverkan.

Tagga dina inlägg i sociala medier

När du lägger upp bilder på tema Demokrati 100 år- använd gärna #demokrati100 och #demokrati100år och tagga gärna @almhultskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Instagram du vill att vi ska dela dina bilder.

Den här sidan uppdateras löpande.

Riksdagen firar demokratin med ny film

Tisdagen den 26 januari är det precis hundra år sedan Sveriges riksdag fattade det andra och definitiva beslutet om allmän och lika rösträtt. Det firas med en nyproducerad film om det historiska beslutet.

Ny film om det historiska beslutet

Den 26 januari klockan 11 var det premiär för ”Det avgörande klubbslaget” – en film som berättar om det riksdagsbeslut och den tidsanda som gav Sverige allmän och lika rösträtt.

Medverkande:

 • Andreas Norlén, riksdagens talman
 • Ulrika Knutson, journalist, författare
 • Christina Florin, professor emerita i kvinnohistoria vid Stockholms
  universitet
 • Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet
 • Parisa Amiri, programledare

Seminarier på Linnéuniversitetet

I år gör Länsstyrelsen och Linnéuniversitetet en gemensam satsning för att uppmärksamma att demokratin firar 100 år och erbjuder gratis seminarier. Anmäl dig i förväg till det seminarium du är intresserad av genom att klicka på länken och fylla i dina uppgifter. Semniarier som redan har varit är borttagna från denna sida men du kan läsa mer om satsningen hos länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

26 augusti - ”Mörka Småland och det demokratiska genombrottet. Lokal demokrati i förändring”

Medverkande: Lennart Johansson, historiker och chef för Smålands museum och Erik Wångmar, docent i statsvetenskap, Linnéuniversitetet

Moderator: Alexandra Stiernspetz Nylén, Smålands museum

Läs mer och anmäl dig till seminariet: ”Mörka Småland och det demokratiska genombrottet. Lokal demokrati i förändring” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

6 september - ”Överlever demokratin? Demokratins framtida utmaningar för det politiska engagemanget”

Medverkande: Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, Louise Jeppsson, länsjurist samt Per Strömblad, docent i statsvetenskap.

Moderator: Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län

Läs mer och anmäl dig till seminariet: ”Överlever demokratin? Demokratins framtida utmaningar för det politiska engagemanget” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

7 oktober - ”När människor tystnar hotas vår demokrati – hur hanterar vi antidemokratiska röster, näthat och desinformation?”

Medverkande: Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, Linnéuniversitetet, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, Karolinska institutet, och demokratiambassadör.

Moderator: Scott Goodwin, Polisen

Läs mer och anmäl dig till seminariet: "När människor tystnar hotas vår demokrati – hur hanterar vi antidemokratiska röster, näthat och desinformation?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

11 november - ”Vem vågar bli journalist? Hur påverkas mediernas demokratiska uppdrag av hat och hot mot journalister och vad kan vi göra åt det?”

Medverkande: Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten och Hanna Andersson, Medieinstitutet Fojo och ledare för projektet Demokratijouren

Moderator: Malin Blom, Länsstyrelsen i Kronoberg

Läs mer och anmäl dig till seminariet: "Vem vågar bli journalist? Hur påverkas mediernas demokratiska uppdrag av hat och hot mot journalister och vad kan vi göra åt det?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2 december - ”Vad händer med demokratin och varför är den hotad? Hur stärker vi demokratin?”

Medverkande: Tobias Bromander, universitetslektor i statsvetenskap, Linnéuniversitetet, Peter Örn, ordförande och demokratiambassadör i Kommittén Demokratin 100 år, Maja Debeljak, projektledare, Institutet för Lokal och Regional Demokrati.

Moderator: Christina Dahlgren, Linnéuniversitetet.

Läs mer och anmäl dig till seminariet: "Vad händer med demokratin och varför är den hotad? Hur stärker vi demokratin?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen