Till startsidan

Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att samarbeta och att hjälpa människor i olika situationer? Vill du ha ett arbete där människan står i centrum? Då är Vård- och omsorgsprogrammet rätt val för dig.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som tycker om att umgås med människor, samarbeta, ta ansvar för dig själv och andra. Du får lära dig hur vi människor fungerar och hur du tar hand om och hjälper människor i olika situationer.

Här får du även lära dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Livsstilars betydelse för hälsan får du också kunskap om, liksom att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. Du läser ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

Certifierade av Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan har blivit bedömda och certifierade enligt tio särskilda kvalitetskriterier för att få använda namnet Vård- och omsorgscollege. Som elev vet du då att du får en utbildning med hög kvalitet och att du under din utbildning kommer få den kompetens som arbetsgivare efterfrågar.

Vård och omsorg - ett yrkesprogram

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram där delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under ett antal veckor så kallad APL. Efter avklarade studier får du en yrkesexamen men kan också välja att läsa vidare på högskolan.

APL - arbetsplatsförlagd lärande

En del av utbildningen består av APL, arbetsplatsförlagt lärande. Under din utbildning på Haganässkolan får du under 20 veckor vara på en arbetsplats inom vård- och omsorgssektorn. Detta är en mycket värdefull del av din utbildning.

Du får genom din APL unika erfarenheter och viktiga kontakter med arbetslivet och potentiella arbetsgivare.

Vad kan du bli efter avklarade studier på Vård och omsorg?

Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och har yrkeskompetens för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg.

Vård- och omsorgsprogrammet öppnar många dörrar där du kan påbörja din yrkesbana direkt efter studenten eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier.

Exempel på jobb efter avslutade studier är undersköterska, skötare, vårdare, personlig assistent och biståndsarbetare.

Vill du besöka Vård- och omsrogsprogrammet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Poängplaner

VO18, 19, 20PDF (pdf, 49.7 kB)