Handels- och administrations­programmet

Vill du ha ett kreativt arbete inom handel och jobba med service? Eller funderar du kanske på att starta eget företag? På Handels- och administrationsprogrammet får du utveckla både dig själv och din företagsamhet. Det handlar om att lära sig att möta människor och tillägna sig digitala kunskaper och färdigheter.

Inriktning mot Handel och service

På Haganässkolan finns Handels- och administrationsprogrammet med inriktning mot Handel och service. Här får du kunskaper om detalj- och partihandel. Du lär dig om näthandel, ledarskap och företagande och om entreprenörskap, service och kommunikation. Du kommer också praktiskt att få prova på att starta och driva ett företag genom Ung Företagsamhet (UF).

Inom handel och administration är kommunikation och möten centralt. Du lär dig om försäljning, inköp och varuflöden, ekonomiuppföljning och företagande. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

Handel och administration - ett yrkesprogram

Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram där delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under minst 20 veckor, så kallad APL.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Den arbetsplatsförlagda utbildningen är en mycket värdefull del av din utbildning. Du får genom din APL unika erfarenheter och viktiga kontakter med arbetslivet och potentiella arbetsgivare.

Vad kan du bli efter avklarade studier på Handel?

Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och kan påbörja din yrkesbana direkt, eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier.

Exempel på jobb efter avslutade studier är säljare eller butikssäljare, ekonomi- eller personalassistent, marknadsassistent, egen företagare, inköpare eller ledare i butik, kundservice och reception, personal-, ekonomi- och IT-administratörer.

Vill du besöka Handels- och administrationsprogrammet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Poängplaner

HA18, 19, 20PDF (pdf, 68.4 kB)