El- och energiprogrammet

Inriktning: Elteknik

Tycker du om att ta reda på hur saker och ting fungerar? Trivs du med att lösa problem både teoretiskt och praktiskt? Då ska du gå på El- och energiprogrammet!

Nästan allt vi sysslar med i vår vardag kräver någon form av elektricitet. På El- och energiprogrammet skaffar du dig kunskaper till flera yrkesområden. Utbildningen ska träna dig i att använda rätt material och verktyg samt att kunna planera och utvärdera ett arbete. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

I yrkeslivet kommer du att möta olika människor och ansvara för att ett professionellt arbete utförs, ofta i samarbete med andra yrkesgrupper. I utbildningen får du därför utveckla din förmåga att samarbeta med andra, bemöta kunder, ge service och att skickligt utföra arbete både på företag och i människors hem. Inom branscherna är både storföretag och enpersonsföretag vanliga.

Under din utbildning är minst 15 veckor förlagda på en arbetsplats.

Inriktning: Elteknik
Du får lära dig att dra ledningar för elektricitet, reparera fel och installera nät för data, telefoni och annan kommunikation. Du får även en viss profilering mot automation för att möta behovet av arbetskraft hos regionens företag som vi har ett mycket nära samarbete med.

Vad kan du bli?
Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och kan påbörja din yrkesbana direkt eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier. Exempel på jobb efter avslutade studier: elektriker, industritelektriker, driftoperatör och elmontör. 

Poängplaner
EE18, 19, 20PDF (pdf, 63.9 kB)

Vill du besöka programmet?
Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök här. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till oss!