Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du lära dig bygga hus från projektering till färdigt hus? Då är Bygg- och anläggningsprogrammet rätt val för dig. Här skaffar du dig grundläggande kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler.

Välj mellan Husbyggnad och Mark och anläggning

På Haganässkolan kan du välja mellan två olika inriktningar, Husbyggnad och Mark och anläggning. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

Inriktning Husbyggnad

Du lär dig bygga, bygga om och renovera bostäder, lokaler och broar. Inom inriktningen husbyggnad profilerar du dig mot mureri, betong, trä eller anläggning.

Inriktning Mark- och anläggning

Du lär dig att utföra markarbete för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggning.

Bygg och anläggning - ett yrkesprogram

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram där delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor, så kallad APL. Efter avklarade studier får du en yrkesexamen.

APL - arbetsplatsförlagd lärande

En del av utbildningen består av APL, arbetsplatsförlagt lärande. Detta är en mycket värdefull del av din utbildning. Du får genom din APL unika erfarenheter och viktiga kontakter med arbetslivet och potentiella arbetsgivare.

På Bygg- och anläggningsprogrammet är du garanterad minst 15 veckors APL men Haganässkolan erbjuder 18-20 veckor. Merparten av dessa ligger i årskurs 2 och 3. Tillsammans med våra lokala företag i de olika yrkena får du en utbildning till det yrket just du har valt.

Vad kan du bli efter avslutade studier på Bygg och anläggning?

Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och kan påbörja din yrkesbana direkt, eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier. Exempel på jobb efter avslutade studier är träarbetare, betongarbetare, golvläggare, murare, väg- och anläggningsarbetare.

Vill du besöka Bygg- och anläggningsprogrammet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Poängplaner

BA18, 19, 20PDF (pdf, 229 kB)