Haganässkolans omställning till distansundervisning - såhär gick det till

Med anledning av regeringens rekommendation att hålla gymnasieskolor stängda, ställde Haganässkolan om till distansundervisning med start onsdagen den 18 mars. Genom en intervju med rektorerna på gymnasiet, Elisabeth Roos-Jonsson och Safia Zairi Johansson, får vi en inblick i hur omställningen gick till.

Omställning till distansundervisning
-För att ge lärarna möjlighet att planera om till distansundervisning tidigarelade vi en redan inplanerad studiedag - eleverna har därför inte tappat någon undervisningstid alls, trots omställningen, säger Safia.

-Vi hade detta på känn redan veckan innan det inträffade och vi var därför ute i god tid och såg över alla datorer, laddare och lösenord, och digitala kommunikationsvägar, så att allting fungerade. På måndagen den 16 mars kom sedan beslutet om att vi var tvungna att ställa om till distansundervisning, säger Elisabeth.

-Första dagen med onlineundervisning var helt magisk. Klockan 08.10 satt vi uppkopplade och alla elever var på plats online. Vi fick all den tekniska support vi behövde, både från våra egna IT-tekniker och IT-pedagoger, men också från Älmhults kommuns centrala IT-avdelning, berättar Elisabeth.

På fotot nedan ser vi Elisabeth Roos-Jonsson och Safia Zairi Johansson.

Elisabeth Roos-Jonsson och Safia Zairi Johansson. Foto: Malin Ljung

Att ställa om och ställa upp för varandra
- Närvaron har sedan omställningen varit hög bland eleverna – i vissa klasser till och med högre än i vanliga fall, och tekniken har fungerat bra, berättar Safia. Vi ser nu också en utveckling av nya sätt att bedriva onlineundervisning på.

-Tack vare det stora engagemanget bland all personal och alla elever, och en stark vilja att få det att fungera, har omställningen gått otroligt bra. Hjälpsamheten och det kollegiala lärandet, där vi lär oss av varandra, har varit stor, avslutar Elisabeth.

-Ja, vilka veckor, vilka elever, vilken personal och vilken utveckling, instämmer Safia.

Text: Marie Kristina Karlsson, Markandskoordinator Haganässkolan
Foto: Malin Ljung, Kommunikatör Älmhults kommun