Till startsidan

Gymnasievalet - tips och råd från Vård- och omsorgselever

Går du i åk9 och funderar på vilket program du ska välja? Lovisa och Osman går på Vård- och omsorgsprogrammet och rekommenderar elever i åk9 att välja det man trivs med att göra. I deras fall var det att hjälpa människor.

Möt Lovisa och Osman

Jag träffar två elever på Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan för att få reda på hur tankarna gick inför deras gymnasieval. Lovisa Rybacke går i åk3 och Osman Omar i åk2. De pendlar till Älmhult från Lammhult och Grimslöv.

Vad är viktigt när man väljer program?

-Att man trivs med det man gör. Jag valde Vård för att jag ville hjälpa människor. Jag sökte först till Vård i Växjö men bytte till Haganässkolan – det kändes som en trygg skola att gå på, säger Lovisa.

-Det känns bra när man hjälper andra människor, berättar Osman. Osman beslutade sig för Vård efter att ha upplevt spänningen i en sjukhusmiljö under en knäoperation.

Lärare med stor yrkeserfarenhet

-Lärarna är väldigt snälla och öppna på vårdprogrammet, säger Osman.
-Ja, och de flesta är även sjuksköterskor och delar med sig av sina egna erfarenheter, fortsätter Lovisa.

Framtidsplaner

Osman vill jobba som operationssköterska i framtiden, och Lovisa siktar på barnmorska eller barnsjuksköterska, men kommer först jobba ett par år efter studenten.

Kontakta oss för mer information

På Haganässkolan kan du välja bland 13 gymnasieprogram, både högskoleförberedande och yrkesprogram. Läs mer om dessa genom att klicka på denna länk: program på skolan. Här hittar du också kontaktuppgifter till lärare på alla programmen.

Text och bild:
Marie Kristina Karlsson,