Gymnasievalet - hur ska man tänka? Tankar från elever på Elprogrammet.

Vad är viktigt när man gör sitt val? Hur har de som trivs på sitt program tänkt? Möt Emil och Oskar på Elprogrammet och ta del av deras tankar och råd.

Tips från elever på Haganässkolan i Älmhult

Gymnasievalet närmar sig och det börjar bli dags för eleverna i åk9 att fundera på nästa skolår. Vad är viktigt när man gör sitt val? Hur har de som trivs på sitt program tänkt?

Möt Emil och Oscar

Denna gång är det två killar från El- och energiprogrammet på Haganässkolan som delar med sig av sina erfarenheter och tankar till blivande gymnasieelever. Emil Carzborn går i åk1 och Oscar Holmén i åk3. Även Johan Brafield, lärare på Elprogrammet, sitter med denna soliga dag under vårt samtal.

Två killar som står bredvid varandra och skrattar och tittar in i kameran.

Vad är viktigt när man väljer program?

- Man ska tänka på de intressen man har, och vad man vill göra i framtiden. Skolan blir alltid roligare om man gör något man tycker om, säger Oscar.

- Ja, man ska välja det man gillar. Min pappa är elektriker och jag tyckte det verkade intressant och ville lära mig mer, berättar Emil.

Efter studenten vill Emil läsa vidare till elingenjör. Oscar kommer jobba som elektriker, men först vill han göra lumpen.

En verklighetsförankrad utbildning

APL, arbetsplatsförlagd lärande, ingår i Elprogrammet. Här får eleverna värdefulla kontakter med arbetslivet.

-Man lär sig mycket under sin APL och sköter man sig så har man ett jobb efter studenten, berättar Johan.

Besök Haganässkolan en vanlig skoldag

Går du i åk9 och är nyfiken på hur det är att gå på något av Haganässkolans program? Följ denna länk för att anmäla ett besök hos oss en helt vanlig skoldaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text och bild:
Marie Kristina Karlsson,