Gymnasievalet - hur ska man tänka?

Höstterminen har dragit igång och det börjar bli dags för eleverna i åk9 att fundera på nästa skolår, och kommande gymnasieval. Vad är viktigt när man gör sitt val? Hur har de som trivs på sitt program tänkt?

Möt Ella och Lekhya

För att ta reda på mer om detta bestämmer jag träff med två elever på Haganässkolan som är väldigt nöjda med sitt gymnasieval, Ella Ek och Lekhya Polagani. Vi sätter oss ute i solen för en pratstund där de med stor entusiasm delar med sig av sina tankar, känslor och goda råd till blivande gymnasielever.

Två tjejer som står bredvid varandra och ler.

Råd och tankar om gymnasievalet

Ella har precis börjat på International Baccalaureate Programme (IB) på Haganässkolan. Lekhya går sista året på samma program.

-Det är viktigt att vara intresserad av ämnena som ingår i programmet du väljer, och vara stark i dem. Jag tycker bäst om Design technology och Kemi, berättar Lekhya. Ellas favoritämnen är Psykologi och Global politics.

-En annan viktig sak att tänka på är hur långt man orkar pendla. Jag kände att varför pendla till Lund när samma möjlighet finns här i Älmhult, fortsätter Ella.

Framtidsplaner

Båda tjejerna planerar att läsa vidare efter gymnasiet. Ella funderar på psykologi eller politik och Lekhya siktar på en ingenjörsutbildning, förmodligen i Danmark.

Att studera på Haganässkolan

-Det bästa med Haganässkolan är lärarna, man kan prata om allt med dem och de hjälper en alltid. Vi gör också många roliga aktiviteter tillsammans, såsom ”Lära känna-dagen”, berättar Lekhya.

-I min klass blev vi vänner väldigt fort och redan andra dagen i skolan åkte hela klassen på eget initiativ till Bökhult med massa snacks och badade och chillade. Det var jättetrevligt, säger Ella glatt.

Besök Haganässkolan en vanlig skoldag

Går du i åk9 och är nyfiken på hur det är att gå på något av Haganässkolans program? Följ denna länk för att anmäla ett besök hos oss en helt vanlig skoldaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text och bild:
Marie Kristina Karlsson,