Första Hjälpen-dag på Haganässkolan

Under vårterminen står hälsa och vård i fokus på Haganässkolan. Bland annat så anordnas en Första Hjälpen-dag, där elever från Bygg- och anläggningsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet och Gymnasiesärskolan deltar. Det är fjärde året i rad som detta görs.

Jag träffar Tobias och Anneli, lärare på Haganässkolan, som berättar mer om upplägget.

-Det handlar om att eleverna efter denna dag ska få den kunskap och erfarenhet de behöver för att veta vad man ska göra när något oförutsett händer - när olyckan är framme, säger Tobias Ragnarsson. Tobias jobbar som lärare på Bygg och anläggning sen sju år tillbaka och på fritiden tjänstgör han som frivillig brandman.

Anneli Johnsson arbetar som lärare på Vård och omsorg. Innan sina fem år som lärare arbetade hon som sjuksköterska. Anneli är också huvudinstruktör i hjärt-lungräddning.

Utbildnings- och examinationstillfälle för eleverna
-Syftet med denna dag för vård- och omsorgseleverna är att de ska bli säkra på att agera i det akuta skedet – på en arbetsplats, i vården, i skolan och privat. Det utgör också ett examinationstillfälle inom ämnet Akutsjukvård för våra treor, berättar Anneli.

-50 elever och nio lärare deltar, fortsätter Tobias. Lärarna agerar statister vid fyra olika stationer där vi visar upp symptom för olycksfall kopplade till hjärtinfarkt, stroke, inre- och yttre blödning och diabetes.

-Treorna på Vård och omsorg tar hand om den person som visar symptom, utifrån första hjälpens riktlinjer, berättar Anneli. Ettor och tvåor deltar för att lära sig. Efter detta moment kommer eleverna känna sig trygga med att hjälpa en person som har kollapsat, eller att stanna vid exempelvis en bilolycka – de vet vad de ska göra när olyckan är framme.

-Ettorna på Bygg och anläggning är vittnen och sitter på informationen om vad som hänt och byggtvåorna ingår i den grupp som ska hjälpa den drabbade personen. Eleverna från Gymnasiesärskolan agerar förbipasserande – de lär sig också genom detta. Det är tre olika gymnasieprogram som är med - men jag hoppas på fler program nästa år, avslutar Tobias.

Vi har nog alla någon i vår närhet – en vän, en syster, en bror, en förälder, en kollega, en make eller maka som har råkat ut för en olycka eller ett akutfall. Att fler personer får kunskap om första hjälpen och akutsjukvård är en tillgång för hela samhället, och vi kan alla känna oss lite tryggare.

Text och bild,
Marie Kristina Karlsson