Felix gick direkt ut i arbetslivet, efter El- och energiprogrammet på Haganässkolan i Älmhult

Felix Arningsmark tog studenten från El- och energiprogrammet på Haganässkolan i Älmhult för snart två år sedan. Ett par veckor efter avslutade studier påbörjade han sin anställning hos Eltjänst i Älmhult.

Praktik leder till jobb
- Det var bästa känslan att få jobb direkt efter skolan. Jag hade praktik hos Eltjänst i 10 veckor under gymnasiet – och sen fick jag jobb där efter studenten. Jag trivs jättebra på min arbetsplats och med mina kollegor, berättar Felix under vårt samtal.

Problemlösning och variation
- Det är kul att jobba som elektriker, man lär sig nya saker hela tiden. Det blir aldrig långtråkigt - ett jobb är aldrig det andra likt, säger Felix.

- Ibland åker man på ett jobb under en dag, ibland två – och ibland är man på större byggen flera veckor i rad. Just nu jobbar jag med Maxis ombyggnation i Älmhult där jag drar olika typer av kablar, sätter upp kabellister och kabelstegar. Vi kopplar in allt och ser så att det fungerar - problemlösning är en stor del av jobbet, berättar Felix.

En skola med bra stämning
- Det var roligt att läsa El och energi på gymnasiet. Vi hade en bra stämning i klassen på Haganässkolan, och bra sammanhållning - man hade alltid någon att hänga med. Lärarna kunde skämta och så, men var ändå seriösa när man skulle lära sig saker, fortsätter Felix.

Möt Johan – en engagerad lärare
Johan Brafield har arbetat som elektriker i 20år på flera olika firmor, innan han valde att sadla om till lärare.

- Jag ville jobba med ungdomar och kände att jag hade mycket yrkeserfarenhet och kunskap att förmedla vidare, berättar Johan som idag jobbar på El- och energiprogrammet på Haganässkolan.

- Efter El- och energiprogrammet kan man börja jobba med en gång eller läsa vidare till exempelvis elingenjör. Hos oss får man en bred utbildning med många veckors praktik. Under praktiken får eleverna en ingång till företagen och framtida möjliga arbetsgivare. Majoriteten av våra avgångsstudenter får jobb direkt efter studenten, avslutar Johan.

Omvalsperioden till gymnasiet till den 15maj
Omvalsperioden till gymnasiet är nu öppen och pågår fram till den 15maj. Vill man ha Johan som lärare och ett yrke som både erbjuder problemlösning och stor variation, samt siktar på att börja jobba direkt efter gymnasiet, är El- och energiprogrammet ett bra alternativ.

Tag kontakt med din eller vår studie- och yrkesvägledare vid frågor och funderingar. Mer om utbildningen hittar du här.

Publicerad: