Elever från IB på Haganässkolan deltar i European Youth Parliament, och går vidare till nästa runda.

Varje år får gymnasielever från hela Europa möjlighet att delta i European Youth Parliament (EYP). Ett 40tal länder är medlemmar i detta nätverk där över 30 000 ungdomar deltar i cirka 500 event som anordnas på regional, nationell och internationell nivå. EYP sammanför ungdomar för debatt om vår tids mest angelägna frågor.

Möt Rana, Jouman, Fatima och Lekhya
Rana, Jouman, Fatima och Lekhya går alla på International Baccalaureate Programme (IB) på Haganässkolan. Stämningen i rummet är hög när vi träffas för att prata om deras upplevelser under EYP, och de har mycket att berätta om sin resa till Malmö och den första deltävlingen, ”Regionals”.

-Vi åkte tåg till Malmö tillsammans med våra lärare Anna och Maria och bodde på Sankt Petri skola med alla andra deltagare - debatten hölls där också, berättar Lekhya.

-Första dagen hade vi teambuilding med våra grupper. Dag 2 diskuterade vi i grupperna och förberedde oss för debatten, som var dag 3, berättar Jouman.

Debattfrågor för en bättre miljö
-Min grupp debatterade om mikroplasters effekt på ekosystemet. Vi fick till och med en föreläsning om ämnet, säger Rana. Alla fyra hade ämnen som handlade om miljön på olika sätt.
- Allting förklarades på ett så bra sätt så även om man inte kunde så mycket om ämnet sedan tidigare förstod man allting, berättar Fatima.

Vidare till Nationals
Dessa skarptänkta tjejer gick vidare från de regionala tävlingarna i Malmö till nästa nivå, ”Nationals”, som hålls i Göteborg den 20–23 mars.
-Jag ser verkligen fram emot detta! säger Fatima.

På frågan om vad de har fått ut av att delta i EYP blir svaret självförtroende, att lära sig att prata inför främlingar, och att lära sig mängder med nya saker om debattämnena.

Framtidsplaner
Hur ser planerna ut efter studenten från International Baccalaureate Programme, frågar jag dem.
-Jag kommer söka till universitetet och läkarlinjen, berättar Rana. Jouman har samma mål.
-Jag vill plugga Företagsekonomi eller Politik, säger Fatima. Även Lekhya vill plugga ekonomi, eller designteknik.

Det råder inga tvivel om att dessa ambitiösa och snabbtänkta ungdomar kommer göra väl ifrån sig på Nationals i Göteborg och att de går en ljus framtid till mötes oavsett vilket ämne de väljer för högre studier.

Not: Gymnasieprogrammet IB ges på engelska och denna intervju hölls på engelska men återges här på svenska.

Text och bild: Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan

Publicerad: