Elever från Haganässkolan åker till Stockholm för att delta i Ungdomens riksdag

Att vara riksdagsledamot för en dag
Den 3 februari 2020 tog 349 gymnasieelever från 147 klasser över riksdagen. De fick prova på hur det är att vara riksdagsledamot för en dag, och debattera i kammaren, ställa frågor till ministrar och arbeta i utskott.

I ett första skedet skriver anmälda klasser motioner och debattinlägg i klassrummet till en debatt i riksdagens kammare. När dessa var inlämnade meddelade riksdagen hur många representanter medverkande skolor i Sverige fick skicka. SA17 på Haganässkolan fick skicka två representanter.

Möt Hanna och Olivia
Riksdagen betalar elevernas resor till Stockholm och ordnar boende för dem med lång resväg. -Vi åkte tåg upp med X2000 och sov över på vandrahem, berättar Olivia Sjöberg och Hanna Videll, som representerade Haganässkolan. Båda två går i trean på Samhällsvetenskapsprogrammet.

-På morgonen, efter vi ätit frukost, gick vi gemensamt till riksdagshuset där vi minglade innan vi gick in i Plenisalen. Talmannen hade ett öppningstal och vi fick schemat för dagen, berättar Olivia.

-Vi samlades sen i utskotten vi var indelade i, och alla presenterade sina motioner, och sen röstade vi, fortsätter Hanna. Efter lunchen samlades vi igen i Plenisalen. Från varje grupp utsågs en debattör och en motdebattör.

En app för demokratins framtid
-Vi skrev en motion om en digital applikation som skulle innehålla information om alla partier, temat var Demokratins framtid, berättar Olivia. Vi vill använda ett lättare språk som alla förstår, så att infon blir mer lättillgänglig.

-Som en neutral politisk informationsplattform, fyller Hanna i. Genom appen skulle man också kunna ha opinionsundersökningar, säger hon.

- Vi gick inte vidare till debatten, utan vi diskuterade bara i utskottet. Först var vi nervösa men sen gick det helt över, berättar Olivia.

-Det var roligt och spännande att få prata i mikrofonerna i utskotten, och rösta med röstknapparna – en inblick och erfarenhet man inte fått utan denna resan, säger Hanna.

- Vi är jättenöjda med det vi gjort och fått uppleva. Vi har fått se hur det går till. Det svåraste var att våga - att våga åka, debattera, fråga och prata överlag, berättar Olivia.

-Åk om ni får chansen! avslutar hon.

Publicerad: