Åtgärder och anpassningar på Haganässkolan för att skapa en trygg skola och arbetsplats

Onsdagen den 19 augusti är det dags för skolstart på Haganässkolan i Älmhult. Efter att ha bedrivit distansundervisning under vårterminen är nu glädjen stor över att kunna återgå till en verksamhet där elever och personal är på plats i skolans lokaler igen. Flertalet anpassningar och åtgärder har dock vidtagits på grund av rådande omständigheter.

Glädjen över att vara tillbaka

Vi är så glada för att ha våra elever och vår personal tillbaka i skolan igen, det är en helt annan känsla. Det känns så himla skönt att se allas ansikten igen, och få glada tillrop när man möts i korridorerna, berättar Safia Zairi Johansson och Elisabeth Roos-Jonsson, rektorer på gymnasiet på Haganässkolan.

Elisabeth Roos-Jonsson & Safia Zairi Johansson

En annorlunda uppstart

Det blir en annorlunda uppstart detta året för att undvika stora samlingar, och vi kommer därför inte träffa eleverna i Aulan som vi annars brukar göra. Jag och Elisabeth kommer gå runt till alla klasserna för att träffa eleverna när de är med sina mentorer. Vi kommer också ha skolans båda stora entréer öppna hela tiden för att undvika trängsel. Information om var och när klasserna ska samlas finns på vår hemsida, och det kommer finnas personal vid ingångarna för att visa vägen under första skoldagen, berättar Safia.

Trygghetsåtgärder i skolan

Gällande matsalen finns det streck markerade på golvet för att hjälpa till med att hålla avstånd, och vi har satt upp flera stationer med handsprit längs med sträckan. Det är också glesare mellan platserna i matsalen. Vi har även pratat om att vi rektorer och lärarna ska finnas på plats i matsalen under lunchen för att påminna eleverna om att hålla avstånd. Vid cafeterian finns det också markeringar på golvet för att hålla avstånd i kön, och sittplatserna är färre, berättar Elisabeth.

Ytterligare åtgärder vi vidtagit är att det finns handsprit i alla klassrum och vi har skapat utomhus-klassrum där undervisning kan bedrivas. Det kommer också finnas fler bänkar utomhus, som byggprogrammet kommer tillverka, där elever kan sitta och studera, fortsätter Safia.

I personalutrymmena har vi öppnat upp två nya ytor, så inte alla samlas på ett och samma ställe. Ytterligare en kaffemaskin är beställd, och det finns markeringar på golvet att följa så man inte kommer för nära sina kollegor, berättar Elisabeth.

Onlineundervisning

All undervisning kommer nu ske i klassrummen, men samtidigt vara tillgänglig online och vara länkad till Teams, så att de elever som är hemma och sjuka, eller har milda symptom, ska kunna ta del av den, säger Safia.

Om en lärare skulle ha milda symptom, men inte är sjuk, så ska man jobba hemifrån och bedriva undervisningen online. Vi har också tagit fram individuella lösningar för lärare i riskgrupper gällande hur de kan bedriva sin undervisning, berättar Safia.

Lärarna kommer i möjligaste mån att arbeta hemifrån under sin planeringstid, för att undvika trängsel i arbetsrummen och de gemensamma utrymmena, fortsätter Elisabeth.

Vi gör allt detta för att vi ska kunna fortsätta och bedriva undervisning på plats, och ge våra elever bästa möjliga undervisning, och inte behöva bli nedstängda, säger Elisabeth. Det kan vara snabba förändringar, och skulle vi behöva ställa om till distansundervisning igen är vi beredda.

Resor med kollektivtrafik

Länstrafiken Kronoberg berättade att de kommer starta upp utan extrainsatta bussar, men skulle det bli minsta trängsel på någon buss, eller upplevas som obehagligt, vill de ha reda på det direkt så de kan sätta in extra turer, berättar Elisabeth.

Om du som gymnasielev åker kollektivtrafik till skolan med Länstrafiken Kronoberg, och vill rapportera till dem att du upplever trängsel på bussen, kan du göra det genom att följa denna länk till deras hemsida:

Synpunkter, frågor och förslag, Länstrafiken Kronoberg.
http://kund.lanstrafikenkron.se/internet/end.aspx?id=18länk till annan webbplats

Positiva förväntningar

Jag ser mest fram emot mötet med eleverna när de kommer hit, att få se glädjen i deras ögon över att vara här och över att träffa sina lärare. Och den härliga atmosfären, säger Elisabeth med ett leende. Jag håller med Lisa, men ser också fram emot, och hoppas på att vi alla håller oss friska, och att skolan kommer fortsätta vara öppen, säger Safia.

Text och bild,
Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan